Elevatorpitches anses ofta vara något du använder när du intervjuar för ett nytt jobb eller försöker skaffa kapital till en ny satsning. Men elevatorpitch är lika viktig när du väl har fått jobbet du har letat efter.

Faktum är att din personliga 30-sekunders berättelse om vem du är, hur du är annorlunda och varför du är minnesvärd är utan tvekan viktigare när du väl har landat den fantastiska positionen eller vunnit stöd från investerare och nu interagerar med seniora kollegor, nyckelpersoner och kunder regelbundet.

En VD från ”City of London” berättade en gång för mig om ett tillfälle där en sommarpraktikant gjorde ett starkt intryck på ledningen under ett välkomstevenemang. Strax efter fick Vd:n en rad samtal från seniora partners som var oroliga över vad hon behövde för att bli framgångsrik och hur de kunde hjälpa henne. Den unga kvinnans karriär har utvecklats snabbt sedan dess.

Så vad kan du säga under en fest, nätverksevent eller golfspel för att skapa så många kraftfulla förespråkare så snabbt och effektivt?

Tänk igenom följande idéer innan du skapar din pitch:

Vet vad som unikt kvalificerar dig för tjänsten så att du kan svara på hur, som i ”Hur fick du egentligen det här jobbet här?”

Har du en övertygande anledning till, varför du vill vara där, som i ”varför bestämde du dig för att gå med i företaget?”

Kunna förklara vad som binder samman tidigare och nuvarande upplevelser på ett sätt som är övertygande och vettigt – vad är limmet som håller ihop din berättelse?

Naturligtvis skulle ingen VD eller högre chef våga ställa dessa frågor, men din elevatorpitch är din möjlighet att kommunicera dessa viktiga uppgifter på ett skarpt men avslappnat sätt – utan att ens bli tillfrågad.

När du svarar på varför, hur och vad:

Tänk relevant, inte nyligen. Det finns ingen regel som säger att du måste prata om ditt CV i omvänd kronologisk ordning. Anders var marknadschef som tog en försäljningstjänst utomlands under tre år. Men när han återvände till marknadsföringen fortsatte han att presentera sig själv som någon som precis hade bytt karriär, och alltid ledde upp med en anekdot om hans korta säljtid. Detta blev ett mönster, där han skulle berätta samma historia om och om igen. Jag kände att även om han var framgångsrik i sin nya position, var han inte riktigt nöjd. Jag bad honom sluta berätta för folk om sitt gamla jobb och hur det var, eftersom det bara gjorde saken värre.

I stället borde Anders ha börjat med att han var en erfaren marknadsförare som tagit lite ledigt men nu var tillbaka där han hörde hemma – satte sin marknadsföringsförmåga i arbete och funderade på vad som driver konsumenterna och konsumtionsvanor.

Fokusera på kompetensbaserad kontra situation eller branschbaserade kvalifikationer. Du behöver inte ha en bakgrund inom ekonomi för att vara bra på ekonomi. Olivia var en kemist och vetenskapskvinna som hade gått tillbaka till handelshögskolan för att få sin MBA. Hon bestämde sig för att hon ville arbeta inom Corporate finansen för ett stort läkemedelsföretag men hon var rädd att ingen skulle ta henne på allvar med tanke på hennes bakgrund. När jag tryckte på Olivia att förklara varför hon valde finans, utbrast hon, ” Det är i princip hur min hjärna fungerar.” Hennes tankeprocess var metodisk, matematisk och formell – vilket allt översattes till att hon var en idealisk kandidat för en finansavdelning i alla företag. I stället för att fokusera på att hennes bakgrund var inom den akademiska världen kunde Olivia betona för kollegor och kunder att hon var en siffermänniska i sin kärna.

Koppla ihop prickarna – vad binder allt ihop? Om du är en kemist som blivit finansproffs eller en marknadschef med erfarenhet av internationell försäljning, bör du hitta ett sätt att sammanföra rikedomen av dina erfarenheter och visa hur var och en kompletterar den andra. För mig personligen hade jag ett betydande hinder att klara av med kunderna eftersom en före detta grafisk & systemdesigner blev marknadschef & karriärrådgivare. Jag förklarade bort dikotomierna mellan de två genom att betona för andra att jag var storbildstänkare av naturen och en kreativ av utbildning.  Coaching & karriärrådgivare var en perfekt kombination av de två – Jag gillar att titta på kundens utmaningar och problem på långa håll, olika vinklar och sedan gräva ner mig i detaljerna för att komma fram till en kreativ lösning oavsett vad det är för deras personliga utveckling eller marknadsföring. Och oavsett om klienten var Kommunfullmäktiges ordförande eller VD för ett finansbolag, jag kunde börja på en hög nivå och borra ner snabbt och effektivt.

Anders, Olivia och jag var alla utan tvekan bättre positionerade på grund av våra unika berättelser och upplevelser. Ställ dig själv dessa frågor när du skapar din personliga pitch och du kommer att kunna använda din berättelse för att imponera på andra redan från början.

Published On: september 14th, 2022 / Categories: Coaching, Rekrytering / Tags: /

Prenumerera för att få de senaste artiklar…

Arbetskraftslösningar:

Dagens vision är morgondagens verklighet

Att skapa dynamiska lösningar kräver en rad egenskaper och erfarenhet. Genom att arbeta tillsammans kan vi lösa problem snabbare för att nå kollektiv framgång och leverera morgondagens verklighet.


Vi säljer inte dina uppgifter och vi skickar inte skräppost. Läs vår integritetspolicy.